Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Assistentenbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Vier Friese ziekenhuizen gaan samenwerken

  21-02-2018 - De medisch specialisten van vier ziekenhuizen in Friesland gaan met elkaar samenwerken. Dat maken de ziekenhuizen, Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe, Antonius Zorggroep en Tjongerschans bekend. De samenwerking is nodig om de medisch-specialistische zorg in Friesland op peil te houden. Lees het hele artikel »

 • Maat frailty goede voorspeller uitkomst operatie

  21-02-2018 - Het heeft zin om de mate van ‘frailty’ van patiënten te bepalen alvorens ze aan chirurgie te onderwerpen. Zo valt namelijk het risico te voorspellen op ernstige, ongewenste bijwerkingen, hernieuwde opname en overlijden, vooral ook als er geen zichtbare handicaps in het spel zijn. Lees het hele artikel »

 • Vier Friese ziekenhuizen gaan samenwerken

  21-02-2018 - De medisch specialisten van vier ziekenhuizen in Friesland gaan met elkaar samenwerken. Dat maken de ziekenhuizen, Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe, Antonius Zorggroep en Tjongerschans bekend. De samenwerking is nodig om de medisch-specialistische zorg in Friesland op peil te houden. Lees het hele artikel »

 • Levens redden - verhalen van een hartchirurg

  21-02-2018 - De straatarme Stephen Westaby verdient als scholier bij in een staalfabriek, totdat hij na een botsing met een kiepwagen wordt ontslagen. Noodgedwongen gaat hij aan de slag als schoonmaakhulp op de operatiekamers van het nabije ziekenhuis. Daar begint de carrière van de man die pionier op het gebied van kunstharten zal worden. Lees het hele artikel »

 • Ziekenhuizen zeggen operaties af om griep

  16-02-2018 - Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen hebben vrijdag niet-levensbedreigende operaties moeten afzeggen, omdat de klinieken overvol liggen met grieppatiënten. Volgens een woordvoerster van Gelre ziekenhuizen is er sprake van ‘een uitzonderlijke situatie’. Ze sluit niet uit dat er volgende week nog meer geplande operaties sneuvelen, aangezien de griepgolf in het oosten van het land naar verwachting nog tenminste anderhalve week aanhoudt. Lees het hele artikel »

 • De kunst van het snijden

  14-02-2018 - Dat hij de boeken in zou gaan als een transformator van de chirurgie, kon de Brit Joseph Lister, aan het begin van de negentiende eeuw nog slechts een verlegen en stotterende student, alleen maar dromen. Geld noch status was daarbij zijn drijfveer – de ‘hoofd luizenvanger’ van het ziekenhuis verdiende immers meer dan de handwerkers, de chirurgen. Nee, gedreven door een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar de etiologie van ontsteking en bloedstolling veroverde hij langzaam terrein op het gebied van (postoperatieve) wondinfecties. In een tijd dat ziekenhuizen nog ‘doodshuizen’ waren, waar het slagen van een operatie een loterij was en de meeste loten een tripje naar de hemel betroffen. Niet vreemd, aangezien chirurgen nooit hun handen wasten en zij bij aanvang van een operatie vaak besmeurd waren met bloed en uitwerpselen van de vorige patiënt. Lees het hele artikel »

 • Martini Ziekenhuis is opnieuw Topwerkgever en kijkt vooruit

  05-02-2018 - Voor de tiende keer op rij kreeg het Martini Ziekenhuis gisteravond het certificaat Topwerkgever uitgereikt door het Top Employers Institute. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra reageert trots, maar stroopt ook zijn mouwen op: ‘Bij de huidige arbeidsmarkt kunnen we niet achterover leunen. Overal in onze organisatie voelen we de urgentie van vooruitkijken om een tekort aan gespecialiseerd personeel te voorkomen. Het is onze verantwoordelijkheid om daarvoor ruim op te leiden. Expertise is uiteindelijk een hoofdbestanddeel van de kwaliteit in de zorg.’ Lees het hele artikel »

 • 83,5% werkgevers staat powernap op werk niet toe

  05-02-2018 - Het houden van een powernap is slechts bij 5,6% van de werkgevers toegestaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Bedden.nl, gehouden onder 1.400 respondenten. De respondenten werden gevraagd naar hun houding ten opzichte van powernaps op de werkvloer. Lees het hele artikel »

 • Verlies van kwaliteit van zorg en structurele arbeidsplaatsen door misbruik flexibele schil

  05-02-2018 - Het gros van de werknemers met een tijdelijk contract in de zorg doet werk dat structureel van aard is. Dat blijkt uit onderzoek van CAOP naar flexibilisering van de arbeidsmarkt in de zorgsector in opdracht van werknemersorganisatie FBZ. Volgens veel zorgverleners is dit slecht voor de kwaliteit van de geleverde zorg. Het is de hoogste tijd dat werkgevers wakker worden en stoppen met misbruik van de flexibele schil. Dit leidt niet alleen tot verlies van kwaliteit en continuïteit van zorg, maar ook van structurele arbeidsplaatsen. Lees het hele artikel »

 • Inspectie laat verscherpt toezicht Treant los

  05-02-2018 - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) acht het niet langer nodig om de Treant-ziekenhuizen verscherpt te controleren. Het bijna twee jaar geleden ingestelde intensievere toezicht is beëindigd. Lees het hele artikel »

 • Catharina Ziekenhuis voor 10e jaar uitgeroepen tot topwerkgever

  01-02-2018 - Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is voor het 10de jaar op rij gecertificeerd als Top Employer. Dat maakte het Top Employer Institute donderdag 1 februari bekend. Het instituut analyseert jaarlijks het personeelsbeleid van een groot aantal Nederlandse werkgevers op meer dan 600 HR-onderdelen. “Zo bijzonder dat we voor het tiende jaar op rij zijn uitgeroepen tot topwerkgever. Dat zegt alles over het arbeidsklimaat in dit gedreven ziekenhuis”, aldus een trotse manager Marlies Dokter van de afdeling HRM. Lees het hele artikel »

 • Cao-app Ziekenhuizen nog aantrekkelijker en eenvoudiger

  29-01-2018 - De nieuwe app Cao Ziekenhuizen maakt het voor werkgevers en medewerkers van de algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen nog gemakkelijker om snel inzicht in cao-afspraken te hebben. Deze ‘cao-app’ is interactiever en ziet er aantrekkelijker uit. Vanuit de veelgestelde vragen en drie rekentools klikt een gebruiker nu meteen door naar het juiste cao-artikel, zoals over ziekte of vakantiedagen. De app is een initiatief van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Lees het hele artikel »

 • Veel doden bij brand in ziekenhuis Zuid-Korea

  26-01-2018 - Een grote brand in een ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse stad Miryang heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Daarnaast zijn veel mensen gewond geraakt, meldt de brandweer. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het om ten minste 41 doden en zo’n tachtig gewonden. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog oploopt. Lees het hele artikel »

 • Surinaamse ziekenhuizen in ernstige financiële problemen

  19-01-2018 - De directies van de Surinaamse ziekenhuizen verstuurden vorige week vrijdag een brief aan de Surinaamse vicepresident Ashmin Adhin met het verzoek om financiële hulp. De totale schulden van de instellingen aan ‘crediteuren/leveranciers, medisch specialisten en bankinstellingen’ zijn inmiddels opgelopen tot ruim 200 miljoen SRD (22 miljoen euro). Dit komt onder andere doordat de ziekenhuizen nog wachten op uitbetalingen van het Staatziekenfonds van ruim 100 miljoen SRD (11 miljoen euro). Lees het hele artikel »

 • ZGT en Deventer ziekenhuis op noodstroom

  18-01-2018 - Ziekenhuis ZGT is vandaag uit voorzorg op de beide locaties in Almelo en Hengelo overgegaan op noodstroom. Ook het Deventer Ziekenhuis is overgegaan op noodstroom, als gevolg van dips in de elektriciteitsvoorziening. Lees het hele artikel »

 • Britse studenten opgeroepen om te helpen met ziekenhuiswerk

  15-01-2018 - De National Health Service, de publieke gezondheidsdienst voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk, heeft deze winter te kampen met een crisissituatie. Vierde- en vijfdejaars geneeskundestudenten worden opgeroepen om de nood te lenigen. Lees het hele artikel »

 • Chirurg tijdens operatie: eerst bijbetalen

  12-01-2018 - Een Chinese vrouw die een operatie onderging, moest middenin de ingreep bijbetalen om verder te worden geholpen. Lees het hele artikel »

 • UMCG in 2018: investeren in verpleging, werkplezier en preventie

  10-01-2018 - Investeren in de verpleegkundige beroepsgroep, vergroten van werkplezier, ontbureaucratisering en preventie. Dat zijn de belangrijkste thema’s waar het UMCG aan werkt in 2018. Meer respect en ‘oog en oor’ houden voor elkaar (‘zie de mens’) is daarbij belangrijk, zo maakte bestuursvoorzitter Jos Aartsen duidelijk tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari. Traditiegetrouw had Aartsen ook nog enkele ‘boodschappen’ voor politiek Den Haag. Zo riep hij politici op hun blik te verbreden als het gaat om de verdeling van middelen tussen de verschillende sectoren en het eindelijk oplossen van de aardbevingsproblematiek. Verder werden er diverse prijzen en beurzen uitgereikt op het gebied van zorg, onderzoek, onderwijs en opleidingen. Lees het hele artikel »

 • Bijwerken dossier kost zorgmedewerker gemiddeld een dagdeel per week

  05-01-2018 - Het bijwerken van het zorgdossier kost medewerkers uit de jeugd-, gehandicapten-, ouderen-, thuis- en geestelijke gezondheidszorg gemiddeld een dagdeel per week. Dit gaat ten koste van de tijd die zorgverleners kunnen besteden aan de zorg en aandacht voor cliënten. Zo blijkt uit onderzoek van Ictivity, specialist in het automatiseren van werkplekken. Aan het onderzoek hebben ruim 500 medewerkers deelgenomen die werkzaam zijn binnen Nederlandse zorginstellingen. Lees het hele artikel »

 • Aantal overstappers zorgverzekering via vergelijkingssite groeit

  04-01-2018 - Het aantal overstappers van zorgverzekeringen stijgt flink ten opzichte van vorig jaar bij onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise, namelijk met 45%. Of het nationale aantal overstappers ook zo fors is toegenomen, durft de vergelijkingssite niet te zeggen. De meest gekozen verzekeringen zijn die van Anderzorg en Univé. Van alle overstappers kiest een derde voor enkel een basisverzekering en twee derde voor minimaal één aanvullende verzekering. Een grote meerderheid van de overstappers, 75%, kiest voor een naturaverzekering. Daarnaast gaat 70% voor het standaard eigen risico van 385 euro en kiest 25% het hoogste eigen risico van 885 euro. De meest populaire aanvullende verzekering is die voor de tandarts, met 75% vergoeding tot maximaal 250 euro per jaar als meest gekozen dekking. Bijna de helft van alle zorgverzekeringen werd afgesloten in de laatste vijf dagen van het jaar. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts